Nasi Minyak Arab – Instant Recipe for 2-3 pax
Bahan-bahannya:-
Beras Basmathi – 3 pot beras
Air – 4 pot beras
Ayam – setengah ekor
Bawang besar [ kuning ] – 2 biji
Bawang putih – 2 ulas
Halia – 3cm
Tomato – 6 biji yang sederhana
Tomato Puri – setengah tin kecil
Minyak sapi – satu sudu besar
Lada Hitam – bulat2
Cili Api – 10 biji
Timun / Zuccini – 1 batang
Buah Limau Nipis – 2 biji
Perkakas tumis – kulit kayu manis and the geng
Garam
Gula
Cara-caranya:-
Nasi
Basuh beras, toskan dan letak dalam rice cooker
Blender Bawang besar, bawang putih, halia dan 2 biji tomato.
Masukkan minyak sapi dan sedikit minyak masak dlm kuali. Minyak dah agak2 nak panas, masukkan perkakas tumis. Pastu, tumiskan bahan2 yang di blender dan masukkan tomato puri. Agak2 dah mcm sebati..masukkan garam, gula dan lada hitam mengikut cita rasa masing2. Dah mcm bawang tu masak…masukkan ayam..better potong kecik2 ayam tu..senang nak makan. Pastu…bila ayam tu dah rata dengan bahan2 yang ditumis, masukkan air pulak. Pastu masukkan hasil tumisan ke dalam periuk nasi. Lap periuk nasi dan on
Sambal
Blender 2 biji tomato bersama cili api, gula, garam dan jus limau nipis. Make sure buang bijinya.,,kalau tak..pahit. Letak air seminima mungkin..sebab tomato dah berair. Kalau boleh jangan letak air…kalau blender x leh jalan baru letak air skit..air masak tau. Dah sudah blender, masukkan dalam mangkuk dan try rasa..rasanya mesti masam2, masin2 dan sedikit manis…
Acar
Potong dadu timun/zuccinbi dan tomato yang balance tu. Masukkan dalam mangkuk dan gaulkan bersama garam dan perahan jus limau nipis…Rasa dia mesti masam2 masin.
So..bila nasi dah masak…hidangkan nasi bersama2 sambal dan acar..senang kan?
Untuk tempahan catering masakan kelantan bagi Makkah dan Jeddah jgn lupa hubungi 056-2648854 atau e-mail kepada make2malaysia@gmail.com
0 comments:
Post a Comment